• darkblurbg
    Vastgoedbeheer
  • darkblurbg
    Energiebeheer / Monitoring
  • darkblurbg
    Overige diensten

‘Vastgoedeigenaren zijn bij ons geen nummer’

Gepubliceerd op: 25-01-2021

De markt van vastgoedbeheer telt veel kleine en grote partijen. Maar wie stijgt boven de rest uit? Het nog jonge uit Lopik verovert de markt met onderscheidende beheerdiensten met een opvallend gunstige en flexibele tariefstructuur. VJ sprak hierover met Nick Oosterlaken.

De markt van vastgoedbeheer telt veel kleine en grote partijen. Maar wie stijgt boven de rest uit? Het nog jonge O&O Vastgoeddiensten uit Lopik verovert de markt met onderscheidende beheerdiensten met een opvallend gunstige en flexibele tariefstructuur. VJ sprak hierover met Nick Oosterlaken.

“Er zijn veel vastgoedbeheerders maar de kwaliteit is niet overal even goed. De meeste vastgoedeigenaren zijn voor de beheerders slechts een nummer in hun dossiers. Wij willen meer aandacht geven aan de ‘warme’ kant van het vastgoedbeheer door actief in contact te treden met de eigenaren evenals met de huurders en aannemers”, zegt Nick Oosterlaken. Omdat Oosterlaken het idee heeft dat vastgoedbeheer veel beter kan dan nu gebeurt, is hij vorig jaar oktober samen met zijn broer Glenn het bedrijf O & O Vastgoeddiensten gestart vanuit Lopik.

Opvallend is dat de initiatiefnemers erg jong zijn: Nick is 23 en zijn broer Glenn 27. Toch heeft Nick al zo’n zes jaar ervaring met vastgoedbeheer achter de rug dankzij een duaal leertraject en werkervaring bij één van de grootste particuliere beleggers van Nederland.

Twee jaar eerder rondde hij zijn opleiding Vastgoed en Makelaardij af. “Ik heb met veel vastgoedbeheerders te maken gehad en heb goed kunnen zien waar het soms aan schort. Wij willen het anders doen en om die reden hebben we deze stap genomen om zelf een eigen vastgoedbeheerbedrijf te starten”, zo verklaart Oosterlaken zijn stap om voor zichzelf te beginnen.

Heldere focus
Om als nieuwkomer in de markt voor vastgoedbeheerdiensten te onderscheiden van andere partijen, is heldere focus een vereiste. “Wij gaan niet op de stoel van de eigenaar zitten, maar we willen wel als een eigenaar denken.”

Zo biedt O & O Vastgoeddiensten – de ‘O’s in de naam verwijzen uiteraard naar de achternamen van de oprichters – een one-stop-shopping dienst aan. “Dat betekent dat we behalve het totale technisch, administratief en commercieel beheer ook een partij zijn voor andere vastgoed gerelateerde vraagstukken en diensten. Zoals projectmanagement, bouwkundige keuringen en facilitymanagement.”

Stoffig imago vastgoedbeheer
Oosterlaken is er zich van bewust dat het imago van vastgoedbeheerders verbetering behoeft. “Het imago is een beetje stoffig. Veel vastgoedeigenaren zien het als een noodzakelijk kwaad om met een vastgoedbeheerder in zee te gaan. Beheer moet ook steeds goedkoper. Je ziet daarom dat beheerders met elkaar gaan fuseren om door synergie tot kostendaling te komen zodat zij eigenaren lagere tarieven kunnen bieden. Mijn indruk is dat de kwaliteit van beheer hierdoor daalt. Klantcontact tussen eigenaren en beheerder wordt steeds kouder en onpersoonlijker”, vindt hij.

“Wij willen dat patroon doorbreken door tegen scherpe tarieven de ‘warme’ kant van het beheer te vertegenwoordigen. Daarom praten wij rechtstreeks met zowel eigenaren, huurders, makelaars, taxateurs en aannemers.”

Tarieven duidelijk op de site
Waar andere beheerders hun tarieven alleen bij de offerte-aanvraag bekend maken, zet O & O Vastgoeddiensten die gewoon duidelijk op de site. Bij commercieel vastgoed kost technisch beheer 4% van de huur, administratief 3% en beide beheersdiensten samen 6%. Bij woningbeheer gelden er tarieven per woning: technisch €20 per woning per maand, alleen administratief €15 en tezamen €32,50.

Ook het commercieel verhuren van woningen – waaronder adverteren en bezichtiging - zit in het pakket, daarvoor rekent Oosterlaken 5% van de eerste jaarhuur.

Dit zijn volgens Oosterlaken zeer scherpe tarieven die bovendien nog onderhandelbaar zijn bij grotere aantallen. “Deze gunstige tarieven kunnen we bieden zonder dat we een hele grote beheerorganisatie zijn. Grote beheerders kunnen immers al scherp offreren door hun schaalvoordelen. Maar wij kunnen ook door onze bescheiden omvang voordelige tarieven bieden.”

Maandelijks opzegbaar
Er is meer wat de beheersdienst van de broers Oosterlaken positief onderscheidt van andere partijen: de beheerovereenkomst is maandelijks opzegbaar. “In de markt zie je vaak jaarcontracten met een opzegtermijn van zes maanden.

Vreest Oosterlaken dan niet dat eigenaren (te) makkelijk kunnen overstappen naar andere beheerders en hierdoor de continuïteit in het gedrang komt? “Nee”, zegt Oosterlaken beslist, “de maandelijkse opzegbaarheid onderstreept juist dat wij de kwaliteit er voor in huis hebben. We zijn ervan overtuigd dat wij het beter kunnen. Dat klinkt arrogant, maar we willen bewerkstelligen dat men onze beheerkwaliteiten ook gaan inzien, zowel voor onze bestaande klanten als voor nieuwe leads.”

Door de mond-tot-mond reclame ziet de markt de kwaliteiten van de broers Oosterlaken langzamerhand ook. Zo stijgt het aantal opdrachtgevers gestaag. Vanuit hun kantoor in Lopik voeren zij het landelijk vastgoedbeheer voor particuliere beleggers, vastgoedeigenaren en bedrijven met meerdere vestigingen. Momenteel gaat het vooral om huurwoningen en bedrijfspanden.

Onderhoudskosten goed inschatten
De meest gevraagde dienst is momenteel technisch beheer met aandacht voor het (groot) onderhoud en het aansturen van meerjarige onderhoudsplannen. Hier komt de kennis en ervaring in de aannemerij van Nick’s broer Glenn naar voren.

“Glenn weet heel goed hoe hij de onderhoudskosten moet inschatten. Hij prikt makkelijker door een verhaal heen wanneer onderhoudsbedrijven met een offerte komen. Daarom werken wij met bepaalde aannemers en onderhoudsdiensten samen die zich positief weten te onderscheiden. Dit is ook een voorbeeld van de ‘warme kant’ die wij willen uitdragen. Het is meer dan alleen ‘factuurtje sturen’.”

Behoefte aan vraag gestuurd eigenaarschap
De broers Oosterlaken zijn volledig overtuigd dat er plaats is voor een vastgoedbeheerder als van O&O Vastgoeddiensten. “Er is in de markt behoefte aan vraag gestuurd eigenaarschap waarbij het beheerpakket in samenspraak met de eigenaar wordt opgesteld waarbij daadkracht en flexibiliteit, maar vooral het ontzorgen van de eigenaar bovenaan staan. Steeds meer beheerprocessen worden vandaag de dag gestandaardiseerd. Dat vinden wij niet normaal. In een groeiende markt van vastgoedbeheerdiensten zien wij een kans voor ons concept”, aldus Oosterlaken.

https://vastgoedjournaal.nl/news/37983/vastgoedeigenaren-zijn-bij-ons-geen-nummer