• darkblurbg
    Vastgoedbeheer
  • darkblurbg
    Energiebeheer / Monitoring
  • darkblurbg
    Overige diensten

Verduurzamen en besparen door een slim Energie Management Systeem

Gepubliceerd op: 30-06-2021

Het begint allemaal met een goed Energie Management Systeem. Tegenwoordig is dit voor veel ondernemers en vastgoedeigenaren verplicht. Hierdoor bieden veel energieleveranciers simpele portals aan. Deze portals geven inzicht in het verbruik en daarmee voldoen deze aan de verplichting voor ondernemers en vastgoedeigenaren. Dit kan echter veel beter. Een goed Energie Management Systeem kan leiden tot fixe besparingen en verduurzaming.

Dynamische energieprijzen
Onderdeel van het energiebeheer aan de voorkant goed regelen is de keuze voor de juiste energieleverancier. Hiervoor wordt samengewerkt met aanbieders van dynamische energieprijzen. Dit is in bijna alle gevallen de goedkoopste optie. Tevens leidt deze innovatie tot het besparen van energie en tot meer duurzaamheid. Bij dynamisch prijzen betaal je een variabel tarief. Deze komt tot stand door vraag en aanbod. Deze prijs verschilt dus per uur en per dag. De drukke momenten, zoals vroeg in de ochtend, zijn duurder. Doordat andere momenten van de dag goedkoper zijn, is het financieel aantrekkelijker om dan energie te verbruiken. Hierdoor worden vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd. Resultaat hiervan is dat er minder kolen of gas verstookt hoeven te worden om pieken op te vangen. Ook maken dynamische prijzen mensen energiebewust. Dit resulteert ook tot het aanzetten tot verduurzaming.

Slimme innovaties
Het beter afstemmen van vraag en aanbod klinkt natuurlijk heel mooi, maar in de praktijk willen mensen gewoon energie. Er zijn maar weinig mensen die naar de energieprijzen kijken zoals ze naar het weerbericht kijken, om te bepalen welk moment het aantrekkelijkste is om bijvoorbeeld de auto te laden. Door slimme innovaties hoeft dit ook niet. Er zijn bijvoorbeeld slimme laadpalen. Hierdoor kun je aangeven hoe lang je verwacht dat de auto geparkeerd staat. De laadpaal kiest dan de goedkoopste momenten uit om energie af te nemen. Andere voorbeelden van slimme innovaties zijn slimme schakelaars of accu’s. Deze kunnen ervoor zorgen dat bedrijfsprocessen of gebouw gebonden installatie gewoon kunnen functioneren, maar een piek kunnen voorkomen. Dit geldt ook voor een piek op de eigen energieaansluiting. Hierdoor kan de aansluiting in veel gevallen verkleind worden en dit leidt weer tot fixe besparing aan bijvoorbeeld netbeheerkosten.

Passief besparen en verduurzamen
Dit alles komt samen in een goed Energie Management Systeem. Dit systeem is gekoppeld aan de slimme apparaten in het pand en koppelt de vraag aan het aanbod. Door te kiezen voor een goede partner in het energiebeheer kan er passief worden bijgedragen aan de energietransitie en kun je flink besparen op de kosten voor energie. Lage energiekosten leidt tot tevreden gebruikers.

https://vastgoedjournaal.nl/news/51244/verduurzamen-en-besparen-door-een-slim-energie-management-systeem